Patientenervaringen
Patiënten delen regelmatig hun verhaal met ons. Deze verhalen laten zien welke impact klachten voor en na de behandeling op hun kwaliteit van leven hebben. Wilt u ook uw verhaal vertellen? Dan nodigen wij u van harte uit uw verhaal met ons te delen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw traject-coördinator.
OMGAAN MET MEERVOUDIGE KLACHTEN
Bert Ekkel is een stoere man die kracht en vriendelijkheid tegelijk uitstraalt. Hij is het prototype van iemand die heeft moeten leren omgaan met meervoudige klachten. Meerdere keren is hij behandeld voor een burn-out, “maar daar leerde ik vooral de wenselijke antwoorden te geven”. Na een ongeluk was zijn knie kapot. “Weet je wat het is? Je krijgt wel fysiotherapie en oefeningen voor thuis, maar dat verwaterde en er gebeurde niet echt wat. Behandeling na behandeling kon ik de confrontatie uit de weg blijven gaan. Maar de klachten bleven. Het Revalis traject doorbrak dat.
DOELEN STELLEN
Bij Revalis worden na allerlei testen doelen gesteld; doelen waarvan ik dacht a: dat kan ik en b: dat wil ik. Ik begon daardoor veel gemotiveerder. Dan word je vier maanden lang aan de hand meegenomen om te oefenen. Aan de ene kant is er het zware fysieke trainen, maar tegelijkertijd ben je in je hoofd bezig om het te snappen. Dat maakt het verschil. Omdat ik echt mijn doelen wilde halen, stond ik open voor verandering. Ik leerde dat ik zelf kan bepalen hoe ik naar iets kijk. Ik kan nu dus besluiten om iets niet relevant te vinden en dan is het er gewoon niet, of ik bewaar het voor later. Zo werd de jungle die me in de weg stond, weer gewoon een set bomen. Naar sommige bomen ben ik gaan kijken, soms loop ik eromheen. En ik leerde ook dat iedere ontmoeting een cadeautje is, een test waarin ik kan oefenen en zien hoe het met me gaat en wat ik kan leren. Zo is het leven weer leuk geworden en maak ik er iets moois van.
KOERS UITZETTEN
Tijdens het traject krijg je een map en doe je huiswerk. Alles gaat heel protocollair, maar ze zijn wel met jou bezig. Wat je vertelt en meemaakt komt direct in je dossier en wordt in het team besproken, zodat ze met jou ermee verder kunnen gaan.” “Ik zie mensen soms heel sceptisch binnenkomen bij Revalis en dan wil ik ze zo graag zeggen: sta er nou voor open. Het team, ik noem ze altijd het animatieteam, staat voor je klaar om je naar jezelf te laten kijken. Dat is een cadeau wat ik iedereen zou gunnen!”
Bert vergelijkt het leven met een zeilboot. Je boot moet je goed onderhouden. “Je maakt mooi weer en zwaar weer mee; soms kun je even schuilen in een haven, maar je koers uitzetten, weten waar je naartoe gaat, maakt dat je van de reis kunt genieten.”
DRUK
Natuurlijk heeft iemand als Anita het druk. Met zijn tweeën werken in wisselende diensten en dan een gezin draaiend houden, is niet eenvoudig. Bij Anita begon op een gegeven moment een en ander vast te lopen. Letterlijk. Vooral haar schouders en nek zaten vast. Op een dag stortte het hele kaartenhuis in elkaar en hield het op. Ze had het zelf ook wel zien aankomen, maar dacht dat ze de regie nog in handen had. “ik bepaal dat zelf; het is wel druk, maar dadelijk wordt het rustiger. Dan denderde ik maar weer door.”
Via de bedrijfsarts kwam ze bij Revalis in een revalidatie traject terecht. Binnen een week had ze haar eerste gesprek en vulde ze de vragenlijsten in. “Het was opmerkelijk hoe goed dat werkte. De mensen met wie ik sprak hadden direct een goed beeld van me. Ook was het fijn dat ze elkaar zo goed op de hoogte hielden. Je hoefde nooit iets opnieuw te vertellen en kon dus de hele tijd verder met opbouwen.”
HERHALEN
Het eerste deel van het traject was erg intensief. Niet alleen was ze er drie dagen in de week mee bezig en moest dat thuis met de kinderen zien te regelen. Maar ook werd er veel les gegeven wat veel concentratie kostte en dat kon ze op dat moment nou net niet opbrengen. Met name de fysieke trainingen tussendoor en het naar buiten gaan, maakte dat ze het toch volhield. ”Gelukkig hebben ze bij Revalis ook wel door dat in het begin nog niet alles binnenkomt, want ze herhalen en herhalen de stof, net zolang tot je het door hebt en kunt toepassen.”
WERKHERVATTING
Al binnen drie weken ging ze weer aan het werk. Eerst alleen voor een kop koffie, maar zo werd het dagelijks opgebouwd. “Het is bijzonder om achteraf te zien hoe ik binnen 8 weken zo gegroeid ben dat ik weer gewoon aan het werk was. Ik heb geleerd met situaties om te gaan, maar ik heb ook veel over mezelf geleerd. Dingen die ik echt niet wist van mezelf.” “Het tweede deel van het traject is om wat je hebt geleerd te borgen. Je komt in de praktijk in situaties terecht waarin het nog niet helemaal goed gaat en dat kun je dan bespreken bij Revalis: hoe je daar een volgende keer misschien beter mee om kunt gaan. Zo kun je oefenen.”
“Nu ben ik zover dat ik zelfs sterker ben dan ik vroeger ooit was. Ik blijf bij mezelf en heb dan ook de keuze gemaakt voorlopig niet te gaan voor een leidinggevende functie. Ik vind het op dit moment veel beter bij me passen om als wijkagent met mensen om te gaan en te kijken hoe ik hen kan helpen.”
Anita laat een tekening zien die haar dochter voor haar heeft gemaakt omdat ze klaar was bij Revalis: met een hele kleine Buddha en een hele grote bloem. Anita is weer opgebloeid met een beetje hulp. Slimme meid!
Ik denk echt nog (bijna) iedere dag aan jullie; en aan alles wat ik geleerd heb. Ik heb er nog steeds veel baat bij. Ik ben positief veranderd en probeer er naar te leven en te handelen. Bedankt!
MIJN ERVARING MET REVALIS TRAJECT.
Ik kwam hier binnen als een angsthaas die overal bang voor was. Ik had last van spanningsaanvallen en hyperventilatie. Te veel druk kon ik niet handelen.
Revalis heeft mij geleerd dat alles samen hangt met elkaar fysiek als mentaal.
Ik ben de eerste week overrompeld met informatie en ben mezelf hard tegengekomen in de 3e week ongeveer. Wat heb ik gehuild.
Revalis wist me perfect op te vangen en nieuwe technieken te leren.
Ik heb mezelf herontdekt en ben dolgelukkig. Spanning voor alleen wat echt spannend is en mag zijn.
En dat voelt fijn.
EEN PAAR HANDIGE TIPS WAT MIJ HIELP:
- Sta er voor open. Ook al lijkt het belachelijk of raar. Gewoon doen. Je zult zien dat je meer plezier krijgt. Ik heb gedanst op straat. Ik lach er nu nog om.
- Denk echt even aan jezelf.
- Hoe goed je voor een ander doet. Jij komt daar op de eerste plaats. Ze zijn er voor jou.
- Verleg je grenzen stap voor stap je zult zelf voelen wanneer je een stapje terug moet doen.
Dit was mijn verhaal.
Groetjes en succes.
HET IS NIET ERG ALS JE IETS NIET SNAPT
Toen ik voor het eerst binnenkwam bij Revalis had ik lichamelijke klachten. De klachten waren zo erg dat ik me geen raad meer wist. Ik wist niet meer wat ik moest doen, vooral omdat ik niet wist wat ik verkeerd deed. Ik stond op het punt van instorten en wilde het liefst opgeven. Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Met hulp, heel erg veel hulp, ben ik gekomen waar ik nu ben. Ik begon het traject als onzeker, stil, zielig en met een flinke muur om me heen.
AAN HET EIND VAN DE DAG
In het begin van het traject waren er veel groepssessies, waar ik me niet altijd gemakkelijk bij voelde. Dit omdat ik het idee had dat iedereen wist dat hij/zij hier deed, behalve ik. Iedereen wist waar hij aan werkte, behalve ik. Het lukte me niet om mijn stem te gebruiken, het lukte mij niet om bij te benen waar ze het over hadden. Tot ik dit aangaf, en ze bij Revalis mij uitlegden dat dit niet erg was. Het is niet erg als je iets niet snapt, eind van de dag blijft er altijd iets hangen. Blijkt dat er heel veel is blijven hangen. En zo had ik mijn eerste openbaring. Het is niet erg als je iets niet kunt, zolang je maar iets zegt. Revalis heeft mij laten zien dat ik niet dom ben, dat ik me mag uiten, dat het niet erg is als ik huil. Want huilen had ik al jaren niet meer gedaan. En zo kwam ik er al snel achter dat mijn lichamelijke klachten maar het topje van de ijsberg was. Mijn lichamelijke klachten waren een uitkomst van mijn psychische hoedanigheid.
JEZELF ZIJN
Bij Revalis heb ik geleerd om mezelf te mogen zijn, om zelfverzekerd naar mezelf te kijken. Om te accepteren dat je soms machteloos bent, om te accepteren dat het soms even niet anders is. Maar Revalis heeft me ook geleerd dat je zelf zoveel kunt doen om je leven makkelijker te maken. Ik heb geleerd dat gezondheid veel meer is dan het ontbreken van klachten. Gezondheid is een fijn leven, een lief leven. Voor 16 weken lang werd ik omringd door een team van speciale mensen. Ze hebben me veel geleerd, veel geholpen. Halverwege het traject had ik een lastige periode, eentje die ik zelfstandig niet had kunnen doorstaan. Ik verloor even alles uit het zicht, ik was het even helemaal kwijt. Ook hierbij heeft Revalis mij enorm geholpen. Ze lieten mij inzien dat ik niet alleen was, dat ik sterker ben dan ik zelf dacht. Ik begon erin te geloven. Ik heb mezelf herpakt, had mijn droom weer voor ogen en ging er deze keer alles aan doen om dit te verwezenlijken. Mijn wil om door te gaan is nooit sterker geweest.
UPS EN DOWNS
En ja, er zullen altijd ups en downs zijn en dat is maar goed ook. Want zonder de downs weet je nooit wanneer je een up hebt. Ik begon weer te lachen, ik begon mezelf te uiten, ik begon in en op mezelf te vertrouwen. En zo naderde het eind van het traject, veel sneller als gehoopt. Ik was er nog niet klaar voor vond ik, ik durfde het nog niet alleen. Maar hier kwam ik tot het besef, dat ik deze 16 weken zelf heb volbracht. Ik ben hier zelf gekomen, ik heb dit zelf gedaan. Ik had dit nooit gekund zonder het team van Revalis, want zij hebben mij geleerd om te doen. En dat is mijn grootste les geweest, gewoon doen. Ik ben niet meer bang, ik ben niet meer zielig. Ik ben ik en ik mag er zijn.
IK BEN BETER
Bij de eind vragenlijst kreeg ik de vraag of ik weer dezelfde persoon was als voor de klachten. Tussen de keuze ja of nee heb ik voor ja gekozen. Maar de waarheid is, is dat ik geen oprecht antwoord heb kunnen kiezen. Ik ben niet dezelfde persoon als voor de klachten, ik ben beter.
En daarom wil ik iedereen van het Revalis team bedanken. In het bijzonder Anne Wisselink, mijn CV, die er voor me was, altijd.
Nergens heb ik zoveel geleerd als bij jullie. Op weinig plaatsen heb ik zoveel liefde voor het vak meegemaakt als bij jullie. Jullie zijn edelmoedig, hebben geduld, en stralen een enthousiaste energie uit zoals ik zelden heb gezien.
HARD WERKEN
De eerste weken therapie waren het zwaarst, ik ging van helemaal niks doen naar 2 tot 3 keer in de week aan de slag. Het was hard werken, veel informatie verwerken en de confrontatie aangaan met jezelf. Die eerste weken was ik dan ook veel moe, bovenop de ‘normale’ vermoeidheid die ik toch al heb. Je eerste dag is vooral overweldigend, je ziet iedereen met zo’n map in de wachtruimte zitten en bedenkt je dat jij er ook een gaat krijgen. Je begint aan iets nieuws, een moment om je leven te veranderen. Ik was er echt aan toe om met het traject te beginnen, er moest iets gaan veranderen en dan is opeens daar het moment dat die eerste 8 weken al voorbij zijn. Het gaat ontzettend snel en je hebt op dit punt vooral veel groepspresentaties en sportactiviteiten gehad.
CONTROLE OVER MIJN LEVEN
Het harde werk komt namelijk in het 2e deel. Nog meer sporten en veel één op één gesprekken waarin je dan eindelijk kunt bespreken wat jij wil. Deze één op één gesprekken hebben mij echt geholpen. Tijdens deze gesprekken heb ik allerlei dingen besproken. Zelfs dingen waar ik helemaal nog niet bij stil had gestaan. Zo heb ik leren ontspannen, klinkt misschien heel makkelijk maar is toch moeilijker dan je denkt. In dit 2e deel kwamen veel momenten waarin ik echt verandering begon te zien. Ik zag dat ik dingen anders aanpakte en dat ik aan het veranderen was. Ik begon me gelukkiger te voelen en wist beter hoe ik met mijn vermoeidheid om moest gaan.
Ik ben nu een paar weken klaar met het traject en heb het gevoel dat ik de controle over mijn leven heb. Natuurlijk is het soms nog moeilijk en klote, maar dat blijft altijd. Het verschil is dat ik nu weet hoe ik hier mee om moet gaan en dat ik niet in mijn negatieve gevoel blijf hangen.