“Er is nog wel pijn, maar die komt op de laatste plaats”
In een mensenleven komt regelmatig pijn of ernstige vermoeidheid voor. Veel oorzaken hiervoor zijn eenvoudig herleidbaar en met de juiste remedie kan men weer spoedig zonder al te serieuze klachten verder leven. Soms gebeurt het echter dat die klachten zo langdurig en ernstig zijn, dat deze het leven van de patiënt volledig beheersen. Vaak start dan voor hen een lange zoektocht naar het vinden van de juiste behandelaar of instantie die kan helpen om de klachten te verlichten. Revalis in Den Bosch heeft zich ontwikkeld tot een interdisciplinair specialistisch centrum dat succesvol zorg biedt aan patiënten met complexe chronische pijn- en/of vermoeidheidproblemen. Afhankelijk van de oorzaak van deze problemen volgen patiënten een traject poliklinische revalidatie of een traject medische psychologie. Whiplash patiënte Mariëlle Ploegmakers (36) uit Schijndel is een van de patiënten die baat vond bij de interdisciplinaire zorg die Revalis biedt.
Mariëlle herinnert het zich nog als de dag van gisteren, die donderdag 4 juli 2019, toen ze niets vermoedend in haar auto op weg was naar haar werk als verzorgende in een instelling voor dementerende ouderen. Plotseling voelde ze een harde klap van achteren. Een bestuurder van een auto die niet gezien had dat Mariëlle even daarvoor was gestopt voor een vrachtauto die aan het manoeuvreren was, remde te laat en botste vol tegen de achterzijde van haar auto.
Loyaal en plichtsgetrouw
Nog een beetje verdoofd van de klap maar snel samen het schadeformulier ingevuld en daarna toch maar even naar huis. Mariëlle: ,,Eenmaal thuis aangekomen bleek de adrenaline van het ongeval kennelijk uitgewerkt, want ik voelde ik een stevige nek- en hoofdpijn opkomen. Dus toch maar even naar mijn huisarts die het wel verstandig vond om me gelijk met een ambulance door te sturen naar het ziekenhuis. Daar werd bij onderzoek gelukkig geen breuk of ander zwaar letsel geconstateerd, zodat ik dezelfde dag weer naar huis mocht. De volgende dag ben ik, ondanks barstende hoofdpijn, maar loyaal en plichtsgetrouw als ik ben, toch maar weer naar het werk gegaan. Dat was achteraf niet zo erg verstandig, want de neuroloog die ik kort daarna vanwege aanhoudende pijn consulteerde, stelde de diagnose Whiplash Associated Disorder (WAD) in de volksmond ‘whiplash’.”
Alles aan gedaan
Zo’n whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier als iemands hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. De meeste mensen met een ‘whiplash’ hebben regelmatig of continu last van vervelende pijn in en rondom hun nek en hoofd. Een klein deel van de mensen heeft klachten die langer aanhouden. Vaak is het een combinatie van één of meer van de volgende klachten: hoofdpijn, last van de nek/ schouders, vermoeidheid, overgevoeligheid van de zintuigen (geluid, licht, wazig zien), ontregeling zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, concentratie en geheugenproblemen.
,,Met behulp van fysio- en mensendieck therapie, liefst drie keer in de week, heb ik er na het ongeval alles aan gedaan om de klachten te laten verminderen” vervolgt Mariëlle haar verhaal. ,,Dat lukte deels en spoedig daarna begon ik mijn werkzaamheden in de zorg weer op te bouwen. Echter vanwege de coronapandemie die inmiddels in alle hevigheid was uitgebroken kreeg ik te maken met veel overwerk om zieke collega’s te vervangen. Dat zorgde dus voor een forse terugval in mijn herstel en klachten kwam in alle hevigheid terug.”
Druppel
,,De druppel was voor mij eigenlijk het moment toen mijn dochtertje mij op een goed moment thuis liefkozend een knuffel gaf, ik moest janken van de pijn. Van mijn huisarts kreeg ik vervolgens na het zoveelste consult niet alleen wat sterkere pijnstillers maar ook een verwijzing naar Revalis. Het was inmiddels ruim een jaar na het ongeval toen ik voor een intakegesprek bij Revalis kwam. Ik dacht vooraf bij mezelf: ik ben nu ruim een jaar bezig met ernstige klachten, dokters, therapieën denken ze bij Revalis nou echt dat ze in tien weken nou serieus wat voor me kunnen betekenen?
Aan de andere kant was het Revalis waar mijn laatste hoop op was gevestigd. Ik ben een echte perfectionist, kan moeilijk dingen loslaten. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn trajectcoach bij Revalis tegen me zei: ‘Mariëlle we gaan chaos in jouw hoofd creëren’. Ik dacht dat dit onmogelijk was bij mij, maar ik moet zeggen, het is ze gelukt. Ik had het nodig om mijn perfectionisme los te laten en vaste patronen te doorbreken. Daardoor stond ik open voor nieuwe wegen die hielpen om doelstellingen te behalen.”
Beter voelen
,,Al halverwege het traject, na best veel intensieve sessies, zowel op fysiek als mentaal gebied had ik echt het idee dat ik me al wat beter begon te voelen. Naast de pijn had ik bijvoorbeeld last van een ernstige mate van concentratiestoornis. En dat is best beangstigend. Je vertrouwt jezelf gewoon niet meer, bent bang dat je dingen verkeerd doet. Gaandeweg kwam er verbetering en daarmee ook mijn vertrouwen terug. Ik heb best veel meegemaakt in mijn leven, ben iemand die altijd bezig was met het verzorgen van en zorgen voor anderen. Bij Revalis heb ik geleerd om ook voor mezelf te zorgen en voor mezelf op te komen. Omdenken, eigen keuzes durven maken. Op dit moment ben ik bezig met een echtscheiding. Dit is zeker niet het gevolg van de therapie, maar het heeft me wel geholpen om keuzes voor mezelf en de kinderen te maken.”
Hoelahoep
,,Ik noemde net al even de combinatie van intensieve gesprekken, zowel individueel als in groepsverband, maar ook intensief bewegen. Ja, sporten! Voor het ongeval had ik mezelf net voorgenomen om te gaan tennissen. Maar uit angst voor de pijn durfde ik eigenlijk niets meer, ik had ook totaal geen conditie meer. Bij Revalis is daar hard aan gewerkt. Zo ben ik onder andere gaan ‘hoelahoepen’. Dat vond ik zo leuk dat ik zelfs voor mezelf thuis een hoelahoep heb aangeschaft. Ook beleef ik veel plezier aan ‘bootcampen’ op muziek. Ik merk nu dagelijks hoe goed gezond bewegen voor me is. Ik zou niet meer zonder kunnen.”
Veel gebracht
,,Ik ben door een ongelofelijke onzekere periode gegaan in een emotionele achtbaan met pijn, woede, verdriet en diepe angsten” besluit Mariëlle haar verhaal. ,,En daar waar ik het soms moeilijk vond om me voor open te stellen, maakten de begeleiders en therapeuten bij Revalis tijdens de behandeling iedere dag weer het verschil. Ik heb daar heel veel respect en waardering voor, echt heel bijzonder. Ik kan nu de draad weer positief oppakken. De pijn is nog wel aanwezig, maar komt nu voor mij op de laatste plaats. Ik gun iedereen met vergelijkbare gezondheidsklachten dit traject bij Revalis, het heeft mij veel gebracht. Zelfs dit interview hier bij Revalis vandaag, voelt voor mij als thuiskomen.”
Veelgestelde vragen
Wilt u meer weten over de inhoud van onze programma’s, kosten, tijdsaspecten etc? Neem dan een kijkje op de pagina Veelgestelde vragen