Veerkracht verhogen: de oplossing tegen een leven vol stress

VEERKRACHT VERHOGEN: DE OPLOSSING TEGEN EEN LEVEN VOL STRESS

Voorkomen is beter dan genezen

Binnen de geneeskunde wordt preventieve zorg een steeds belangrijker thema. Overheid, zorgverzekeraars en wetenschappelijke beroepsverenigingen nemen het op in hun beleid en er wordt inmiddels ook actief op gestuurd. De ontwikkeling van het begrip ‘Positieve Gezondheid’ zoals geformuleerd door Machteld Huber sluit hier mooi op aan. In deze moderne visie op gezondheid gaat het niet meer over de afwezigheid van ziekte, maar weer kunnen functioneren en participeren in aanwezigheid van ziekte en het hervinden van lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Binnen preventieve gezondheidszorginterventies gaat het juist om ziekte te voorkomen en het functioneren en participeren op peil te houden. Voor beide thema’s lijkt veerkracht hierin een  verbindende sleutelrol te kunnen spelen. Op 28 juni gaf  Michael Portzky op uitnodiging van Revalis een geaccrediteerde nascholing over dit onderwerp.

Ziek door stress of stress door ziekte

Michael Portzky, werkt als klinisch neuropsycholoog aan de Gentse Universiteit, is auteur van het geprezen boek ‘Veerkracht’ en gaf tijdens de goed bezochte nascholing een zeer levendige presentatie over het onderwerp. Hij verbond thema’s als veerkracht, stress, fysieke gesteldheid en de psyche naadloos aan elkaar. Hij kon hieruit diepen uit onder andere eigen onderzoek en van wetenschappelijk onderzoek met fMRI, PET-scans en microscopisch onderzoek en legde hiermee de neurobiologische, neuro-immunologische en neurohormonale basis van stress (waaronder angst) en de invloed hiervan op het lichaam en brein bloot. Veerkracht lijkt essentieel te zijn in de preventie ervan, maar ook in het herstel van functioneren. Bovenal blijkt veerkracht, hoewel dit een vaag begrip lijkt, juist goed meetbaar te zijn.

Tijd voor integratie lichaam en geest 

Tijdens de nascholing werd inzichtelijk gemaakt hoe het brein en het lichaam elkaar positief en negatief kunnen beïnvloeden, maar doordat lichaam en geest onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn, werd ook duidelijk dat een interventie op het ene gebied effect kan sorteren op het andere gebied. Het Cartesiaanse dualisme tussen lichaam en geest, wordt met andere woorden door de huidige neurowetenschappen onderuit gehaald.   Een interessant nieuw gegeven dat tijdens de nascholing van Michael Portzky naar voren kwam is dat juist door  krachttraining (en niet zozeer alleen lichaamsbeweging zelf) hersenen positief beïnvloed worden, wat kan leiden tot vermindering van stressniveaus en verbetering van stemming.

Veerkracht verhogen de oplossing tegen een leven vol stress?

Het leven zit vol uitdagingen kleine en grote, zoals bij verlies van mensen om ons heen, werk of verlies van ons lichamelijk functioneren door een aandoening of bij langdurige onvoldoende begrepen chronische pijn of pijnvermoeidheidsklachten. Dagelijks komt er heel wat op ons af. Sommige mensen lijken hier beter mee om te kunnen gaan dan anderen. Volgens Michael Portzky komt dat door dat de veerkracht bij de een beter ontwikkeld is dan bij de ander. Het verhogen van de veerkracht is dan ook de oplossing. Veerkracht is niet ‘statisch’, dat wil zeggen dat het van moment tot moment kan verschillen. Een hoge veerkracht wil niet zeggen dat je onkwetsbaar bent. Net als een lage veerkracht niet wil zeggen dat je er niets aan kan doen. Net zoals je een spier traint kun je ook je veerkracht trainen!

Pijnrevalidatie

Pijnrevalidatie sluit hier dan ook precies op aan. Met meerdere disciplines wordt er interdisciplinair gewerkt aan lichaam, geest en de leefomgeving van patiënten of in medische termen vanuit het biopsychosociaal model. Deze zorg ook wel ‘integrale zorg’ genoemd, verhoogt de kwaliteit van leven in relatie tot hun pijnklachten, laat mensen beter functioneren en laat mensen ook weer meedoen in de maatschappij. Door het optimaliseren van het participatievermogen en het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden kan de persoon met Chronische Pijn zijn gezondheid beter managen en weer betekenisvol bijdrage aan de maatschappij. Bijkomstig zullen kosten voor de maatschappij hierdoor afnemen.

Deze vorm van Medisch Specialistische Pijnrevalidatie die bij Revalis ten uitvoer wordt gebracht sluit daarmee naadloos aan bij het concept van Positieve gezondheid van Machteld Huber.

Bent u geïnteresseerd in een volgende nascholing over Veerkracht door Michael Portzky?

Er zijn twee nieuwe data: donderdag 25 oktober en dinsdag 11 december vanaf 17.00 uur. (Beperkte plaatsen beschikbaar)

Neem contact op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
Revalis Clinics