Han Samwel klinisch psycholoog

Maak een afspraak

‘HET LIJDEN VAN MENSEN WORDT VEELAL NIET VEROORZAAKT DOOR DE PIJN ZELF, MAAR DOOR DE GEVOLGEN DAARVAN’

Han Samwell

Vrijwel ieder mens ervaart wel eens pijn of ernstige vermoeidheid in z’n leven. Meestal is dat tijdelijk en kan men er mee leren omgaan. Soms zijn klachten echter zo langdurig en ernstig dat deze het leven van de patiënt volledig beheersen. Niet zelden start dan een eindeloze zoektocht naar het vinden van de juiste persoon of instantie die kan helpen om de pijn te verlichten. Revalis Pijnkliniek in Den Bosch heeft zich ontwikkeld tot een Interdisciplinair specialistisch centrum dat succesvol zorg biedt aan patiënten met complexe chronische pijn- en/of vermoeidheidproblemen.

AUTHORITEIT CHRONISCHE PIJNKLACHTEN

Klinisch psycholoog dr. Han Samwel, een autoriteit op het gebied van chronische pijnklachten in ons land, maakt vanaf 1 januari 2019 deel uit van het team van Revalis. Met zijn expertise en zienswijze zal hij ongetwijfeld een waardevolle bijdrage leveren aan interdisciplinaire zorg die Revalis biedt. Na zijn studie klinische psychologie ging Han Samwel aan het werk in zowel een academisch ziekenhuis als een algemeen ziekenhuis in Nijmegen. In die periode heeft hij zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn. Hij vertelt: ,,Het betrof patiënten die moesten omgaan met een klacht die niet zichtbaar was en waarvoor vaak geen oorzaak werd gevonden. Daardoor waren zij vaak al vele jaren vergeefs op zoek naar een medische oorzaak. Een lange, vaak frustrerende weg, waarbij niet zelden een groot aantal verschillende deskundigen werden geconsulteerd, zonder het gewenste resultaat.”

LIJDENSDRUK

,,Het gevolg was boosheid, depressiviteit, het gevoel van eenzaamheid en andere klachten. Het lijden van deze mensen wordt niet zozeer door de pijn zelf veroorzaakt, maar door de gevolgen daarvan. Lijdensdruk is derhalve dan ook veel meer dan fysieke pijn. Het was en is nog steeds mijn ambitie om deze patiënten te leren dat zij meer invloed hebben op zowel de pijn zelf als op de beperkingen die zij ervaren. Door het veranderen van hun ideeën over de pijn en het oefenen van manieren om meer te kunnen met de pijn, bijvoorbeeld door langzaam weer te gaan bewegen en mogelijk ook gaan werken, krijgen zij significant meer grip op hun situatie. Het is mooi om dat samen met patiënten te bereiken.”

VOLLEDIG VERZUILD

,,Het is dan ook mede daarom dat ik me verheug op mijn nieuwe werkkring bij Revalis” aldus Han Samwel. Hij vervolgt: ,,Hun interdisciplinaire aanpak van chronische pijn en vermoeidheid sluit volledig aan bij mijn eigen zienswijze. Je kunt de innovatieve werkwijze van Revalis gerust uniek voor Nederland noemen. In mijn optiek is de organisatie van de gezondheidszorg in ons land volledig verzuild. Dat gaat ten koste van goede zorg voor veel patiënten die gebaat zouden zijn bij een interdisciplinaire aanpak. Tijd dus om de zorg te ‘ontschotten’. Niet de financiën of de organisaties zouden leidend mogen zijn bij het verlenen van goede zorg. De patiënt met diens vraag en klachten zouden centraal moeten staan. Wat is er aan de hand en wat heeft iemand nodig? Dat verschilt van mens tot mens, volledig afhankelijk van wie hij of zij is, diens omgeving en diens ziekte of aandoening. Dat past niet in een ‘hokje’.”

HERIJKING VAN WAARDEN

,,Bij de aanpak van Revalis leert de patiënt op een veilige manier naar zichzelf te kijken. Waar sta ik en wat wil ik? Daar is de behandeling dan ook op gericht. Dat leidt vaak tot een herijking van waarden, zowel wat betreft werk als privé. De kwaliteit van leven krijgt dan bijvoorbeeld een hogere prioriteit dan de voormalige carrière of andere ambities, meer in balans met wat het lichaam aankan of aangeeft.  Sommige pijn- of vermoeidheidsklachten zullen niet helemaal verdwijnen, maar worden een aanvaardbaar onderdeel van het nieuwe dagelijkse leven. Het is mooi om daaraan bij te kunnen dragen. In nauwe samenwerking met  de anesthesioloog, revalidatiearts, psychiater, psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten bij Revalis, zal ik nog beter in staat zijn om mensen te helpen die een nieuwe balans zoeken met hun pijnlijke of vermoeide lichaam” besluit Han Samwel.

 

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen?

  • Max. bestandsgrootte: 64 MB.
  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid

Vragen?

Bel 088-0442200 voor meer informatie, bekijk de meest gestelde vragen of neem contact met ons op

Revalis Clinics