Medische psychologie

Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met negatieve gebeurtenissen in het leven die het gevoel van geluk of tevredenheid beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van gezondheid, een dierbare of je werk. Je hebt dit niet altijd zelf in de hand. Je leven staat op z’n kop en je komt (tijdelijk) in een overlevingsmodus terecht. Sommige gebeurtenissen zijn zo heftig dat het je niet meer loslaat of een opeenstapeling van gebeurtenissen zorgen ervoor dat je volledig uit balans raakt of je mentaal niet meer veerkrachtig voelt om je leven weer in goede banen te leiden.

Betekenis mentale veerkracht

“Het vermogen om een niveau van fysieke of emotionele gezondheid na ziekte of verlies te bereiken, behouden of terug te winnen "

(Resnick en Inguito 2011)

Aanhoudende pijn en/of vermoeidheid

Gezondheidsklachten als aanhoudende pijn en/of vermoeidheid hebben grote invloed op je mentale veerkracht en zijn vaak complex door de vaak ingrijpende gevolgen zoals niet meer kunnen werken of actief zijn binnen het gezin.
Hoe mentaal veerkrachtig je bent wordt mede bepaald door erfelijke factoren maar ook door factoren van buitenaf zoals leefgewoonten, opvoeding en vaardigheden die je bezit. Niet iedereen heeft dezelfde mate van mentale veerkracht. Bij de een kan een relatief geringe negatieve (stressvolle) gebeurtenis de balans volledig verstoren en bij de ander is dit veel minder het geval. Als je langdurig stress ervaart, kunnen er blijvende gezondheidsklachten ontstaan zoals pijn of vermoeidheid die dan op zichzelf weer een bron van stress worden. Deze klachten kunnen leiden tot inactiviteit, waardoor spieren verslappen en men gevoeliger wordt voor slaapstoornissen. Daarnaast kunnen door aanhoudende pijn en vermoeidheidklachten diverse psychische klachten ontstaan zoals angststoornissen en depressies, die de volgende vicieuze cirkel van stress in werking stellen.

Doorbreken van vicieuze cirkels

Bij Revalis begeleiden wij op de afdeling medische psychologie mensen met het doorbreken van deze vicieuze cirkels. Dit doen wij middels diverse therapievormen die zowel in een groep als individueel worden gegeven. Doelstelling is dat je controle gaat ervaren over je lichaam en leven en daarmee weer mentale veerkracht ontwikkelt.

Contact

Herkent u zich in bovenstaande, wilt u zich aanmelden voor een behandeling, heeft u een vraag over onze dienstverlening, of wilt u meer informatie? Vul dan onderstaand formulier in (*=verplicht) of bel ons direct op 073-8200325.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten over de inhoud van onze programma's, kosten, tijdsaspecten etc? Neem dan een kijkje op onderstaande pagina