Mentale veerkracht

Maak een afspraak

Medische psychologie

Mentale veerkracht helpt om na tegenslagen de draad snel weer op te pakken. Ieder mens krijgt immers vroeg of laat te maken met negatieve gebeurtenissen in het leven die het gevoel van geluk of tevredenheid beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van gezondheid, een dierbare of werk. U heeft dit niet altijd zelf in de hand. Uw leven staat op z’n kop en u komt (tijdelijk) in een overlevingsmodus terecht. Sommige gebeurtenissen zijn zo heftig dat het u niet meer loslaat of een opeenstapeling van gebeurtenissen zorgt ervoor dat u volledig uit balans raakt of u mentaal niet meer veerkrachtig genoeg voelt om uw leven weer in goede banen te leiden.

Betekenis mentale veerkracht

“Het vermogen om een niveau van fysieke of emotionele gezondheid na ziekte of verlies te bereiken, behouden of terug te winnen”(Resnick en Inguito 2011)

  • Korte wachttijden
  • Alle specialisten onder één dak
  • Behandeling is intensief en kortdurend
Stetoscoop
Hand in hand

Aanhoudende pijn en/of vermoeidheid

Gezondheidsklachten als aanhoudende pijn en/of vermoeidheid hebben grote invloed op uw mentale veerkracht en zijn vaak complex door de ingrijpende gevolgen, zoals niet meer kunnen werken of niet meer actief kunnen zijn binnen het gezin. Hoe mentaal veerkrachtig u bent wordt mede bepaald door erfelijke factoren, maar ook door factoren van buitenaf zoals leefgewoonten, opvoeding en vaardigheden die u bezit. Niet iedereen heeft dezelfde mate van mentale veerkracht. Bij de een kan een relatief geringe negatieve (stressvolle) gebeurtenis de balans volledig verstoren en bij de ander is dit veel minder het geval. Als u langdurig stress ervaart, kunnen er blijvende gezondheidsklachten ontstaan, zoals pijn of vermoeidheid die dan op zichzelf weer een bron van stress worden. Deze klachten kunnen leiden tot inactiviteit, waardoor spieren verslappen en men gevoeliger wordt voor slaapstoornissen. Daarnaast kunnen door aanhoudende pijn en vermoeidheidklachten diverse psychische klachten ontstaan zoals angststoornissen en depressies, die de volgende vicieuze cirkel van stress in werking stellen.

Vraag hulp aan bij het doorbreken van vicieuze cirkels

Bij Revalis begeleiden wij, op de afdeling medische psychologie, mensen met het verhogen van hun mentale veerkracht en het doorbreken van deze vicieuze cirkels. Dit doen wij middels diverse therapievormen die zowel in een groep als individueel worden gegeven. De doelstelling is dat u controle gaat ervaren over uw lichaam en leven en daarmee weer mentale veerkracht ontwikkelt. Meld u hiervoor aan op onze website of neem contact met ons op door te bellen naar 073-8200325 om een afspraak te maken.