Medisch psychologische revalidatie

Iris: Het eerste gesprek bij Revalis voelde gelijk heel goed. Het behandelprogramma gaat over het ‘herijken van jezelf’. Accepteren dat je niet meer je oude ik bent.

Inzicht geven in wat haalbaar is

‘Mijn internist adviseerde me om ermee te leren leven maar dat was voor mij geen bevredigend advies.’ Revalidatiekliniek Revalis heeft me inzicht gegeven in wat ondanks mijn chronische ziekte haalbaar is en bij mij past.

Chronische vorm van bloedarmoede

Iris had een super leuke en drukke baan als manager in de uitzendbranche, een echtgenoot met de ziekte MS en twee jonge kinderen. Ze had het dus best pittig, maar wist niet van ophouden, ze kon het in principe allemaal aan.
Iris: ,,Ik heb van kinds af aan mijn ziekte, een chronische vorm van bloedarmoede, nooit als een echte beperking ervaren. Ik was dan wel sneller moe en kon zelfs gemakkelijk in slaap vallen na een inspannende activiteit. Maar m’n ouders waren consequent en hadden in die tijd altijd een soort ‘aangepast programma’ voor me. Ik deed aan verschillende sporten, maar speelde altijd de helft van de wedstrijden mee. Bij sportdagen, schoolreisjes of toernooi-weekenden kreeg ik vaak een briefje mee van mijn ouders dat ik waarschijnlijk niet overal aan mee kon doen en dat ik op tijd moest slapen. Vaak als ik de ene avond een activiteit had, plande ik de avonden daarvoor en daarna niks. Ik had een belangrijke drive, door de jaren heen, waarbij ik altijd probeerde om reserves te houden. Dit is ook de laatste jaren nog steeds mijn grootste uitdaging.” 

Rust en regelmaat

Het leven van Iris verliep daarna zonder al te veel problemen vanwege haar ziekte te ervaren. Ze zorgde voor een goede conditie en voldoende rust en regelmaat. Feitelijk pas tijdens en na haar zwangerschappen in combinatie met factoren als verbouwing, huilbaby, ziekte van echtgenoot en in de familie, speelde haar aandoening steeds meer op. Iris: ,,Bij controles bleken de bloedwaarden ronduit slecht en ik raakte al spoedig volledig uitgeput. De combinatie werk en gezin bleek op die manier niet meer mogelijk. Ik kwam dus voor langere tijd thuis te zitten. Mijn gezondheid ging achteruit en het besef dat ik zelf mijn werk zou verliezen terwijl ik jarenlang mensen aan werk had geholpen frustreerde me enorm, evenals het feit dat ik mijn oude werk en leven niet meer op ‘mijn manier’ kon voortzetten. Ik was het vertrouwen in mezelf kwijt.”

Mee leren leven

Iris vervolgt: ,,De behandelende arts, een internist, adviseerde me om er maar mee te leren leven maar dat vond ik geen bevredigend advies. Mijn huisarts zag nog wel kansen voor me en adviseerde me een revalidatietraject te volgen bij Revalis. Van de ziekte zal ik nooit genezen, dus de behandeling moet erop gericht zijn om fysiek en mentaal weer sterker te worden. Het eerste gesprek bij Revalis voelde gelijk heel goed. Het ging over het ‘herijken van jezelf’ accepteren dat je de ‘oude Iris’ niet meer bent. Er kwam wel veel op me af die eerste periode, temeer ik ook net was begonnen aan een nieuwe baan als vastgoedstylist bij een makelaarskantoor. Daar krijg ik overigens gelukkig wel de ruimte om zelf m’n tijd in te delen. Bij Revalis heb ik een multidisciplinair traject gevolgd. Uitgangspunt was zowel fysiek als mentaal opbouwen en weer goed in balans komen. Daarbij heb ik mijn ‘beperkingen’ beter leren accepteren en ben ik opnieuw gaan uitzoeken en dingen gaan doen die bij m’n huidige situatie passen.”

ONTZETTEND GEDREVEN

,,De therapeuten en medewerkers van Revalis zijn allemaal ontzettend gedreven en erg prettig in de omgang. Ze gaven mij stuk voor stuk handvatten voor een andere manier van leven. Eind maart dit jaar is mijn traject bij Revalis geëindigd. Het is nu voor mij weer even fietsen zonder zijwieltjes, maar het gaat me heel goed af. Ondanks mijn blijvende lage energie, plan ik mijn dagen en activiteiten anders dan voorheen, en neem bijvoorbeeld weer wat tijd voor sociale contacten en kan zelfs weer aangepast sporten. Het blijft belangrijk om tijdig aan te geven waar m’n grenzen liggen en er niet overheen te gaan” besluit Iris.

Negatieve gebeurtenissen

Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met negatieve gebeurtenissen in het leven die het gevoel van geluk of tevredenheid beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van gezondheid, een dierbare of je werk. Je hebt dit niet altijd zelf in de hand. Je leven staat op z’n kop en je komt (tijdelijk) in een overlevingsmodus terecht. Sommige gebeurtenissen zijn zo heftig dat het je niet meer loslaat of een opeenstapeling van gebeurtenissen zorgen ervoor dat je volledig uit balans raakt of je mentaal niet meer veerkrachtig voelt om je leven weer in goede banen te leiden. Revalis biedt een combinatie van medische en psychologische zorg die aansluit op de zorgvraag van patiënten met complexe problematiek.

Meer PATIENTENVERHALEN

Neem contact op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
Revalis Clinics