Nascholing chronische vermoeidheid

Maak een afspraak

NASCHOLING CHRONISCHE VERMOEIDHEID

De nascholing chronische vermoeidheid – van lijden naar leiden wordt  regelmatig aan zorgprofessionals (huisartsen, bedrijfsartsen, medisch specialisten, praktijkondersteuners) gegeven.
Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook wel myalgische encefalomyelitis genoemd) is een aandoening waarover nog veel onbekend en onbegrepen is. Er is geen algemeen aanvaarde theorie over oorzaken van CVS, er worden uiteenlopende diagnostische criteria gebruikt en er zijn sterk uiteenlopende visies op behandeling, begeleiding en beoordeling van patiënten met CVS. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen op gezondheidsklachten maar ook op het sociaal en beroepsmatig functioneren.

SPECIFIEK INTERDISCIPLINAIR PROGRAMMA

Revalis heeft samen met Dr. Han Samwel, klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Revalis en o.a. werkzaam geweest aan het Radboud UMC en CWZ op de afdeling medische psychologie te Nijmegen, een specifiek interdisciplinair programma ontwikkeld voor patiënten met chronische vermoeidheid.

PROGRAMMA

 • Datum: n.n.b (vanwege Covid-19)
 • Titel: Chronische vermoeidheid: “van lijden tot leiden”
 • Duur: +/- 4 uur
 • Tijd: Inloop vanaf 17.00 uur (soep /broodje), start 17.30 uur, einde 21.00 uur
 • Accreditatie: 4 punten (in aanvraag)
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 personen, maximaal 50 personen
 • Locatie: Goudsbloemvallei 12-28 Den Bosch
 • Contact: Revalis, Nadia Lammers, relatiebeheer@revalis.nl, tel. 073-8200325
 • Kosten: 29 euro (excl. BTW) bij deelname

 

MEER INFORMATIE

De nascholing is ontwikkeld voor alle artsen en praktijkondersteuners huisartsen (POH GGZ) en andere geïnteresseerden.

Er worden drie centrale aandachtspunten behandeld:

 1. Het concept; In het eerste deel wordt chronische vermoeidheid gedefinieerd en in samenhang besproken met de definitie van myalgische encefalomyelitis. Zowel op wetenschappelijk als op klinisch niveau wordt nagegaan wat de definitie betekent voor het ontwikkelen en uitvoeren van behandelingen, gericht op het verminderen van de ervaren vermoeidheid en het beter leren functioneren en participeren.
 2. De psychologie; In het tweede deel staat de vraag centraal wat de psychologische dimensie van het ervaren van chronische vermoeidheid is, wat is de circulaire invloed van cognities en stemming op de beleving van vermoeidheid, hoe kunnen deze binnen een toegespitste behandeling beïnvloed worden, zowel door de psycholoog als door de medisch specialist. Welke psychologische theorieën leveren een bijdrage aan het begrijpen van vermoeidheid en welke handvaten bieden zij binnen diagnostiek en behandeling, in hoeverre is er een zingevende dimensie belangrijk bij het lijden en op welke wijze kan deze dimensie versterkt worden binnen een pijnbehandeling. Ook zal worden ingegaan op de controverses binnen de wetenschap en verenigingen rond de behandeling van chronische vermoeidheid met CGT.
 3. Klinische aspecten; In het derde deel staat de vraag centraal wat op klinisch niveau de consequenties zijn van de theorie op het klinisch handelen. Hoe dient een behandeling, gericht op functioneel herstel, eruit te zien. Vanuit de basiskenmerken zal aangegeven worden op welke wijze Revalis de wetenschappelijke en klinische kennis heeft omgezet in een revalidatiebehandeling, waarin recht wordt gedaan aan het idee dat herstel wordt versterkt door het respecteren van de ervaren belastbaarheid grenzen en het nadrukkelijk verbinden van functioneren met zingeving. Hierbij wordt naadloos aangesloten bij de gezondheid visie van Machteld Huber.

AANMELDFORMULIER

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Geslacht*
Hidden
Functie*
Wat is uw beroep?
Wat is uw functie/beroep?
Naam van uw organisatie of praktijk
Hidden
Factuuradres*
Hidden
Woonplaats*
Ruimte voor vragen of opmerkingen
maak uw keuze
Selecteer de datum van de nascholing
Geef aan met hoeveel personen u wilt aanmelden
Voer een nummer in van 1 tot 10.
Betaalmethode
Selecteer uw betaalmethode en klik op versturen
American Express
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa, Maestro
 
Hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u lezen in ons Privacy beleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen?

Bel 088-0442200 voor meer informatie, bekijk de meest gestelde vragen of neem contact met ons op

Revalis Clinics