Complete aanpak pijn en ernstige vermoeidheid

Foto: Anne op het bankje aan het water bij Revalis bij het voetpad waarop ze letterlijk weer een ‘sportieve’ stap voorwaarts in haar leven zette.

Pijn en ernstige vermoeidheid

Iedereen ervaart wel eens pijn en ernstige vermoeidheid in z’n leven. Meestal is dat tijdelijk en kan men er redelijk mee omgaan. Soms zijn klachten echter zo langdurig en ernstig dat deze het leven van de patiënt volledig beheersen. Niet zelden start voor hen een eindeloze zoektocht naar het vinden van de juiste persoon of instantie die kan helpen om de pijnvermoeidheid te verlichten. Revalis Pijnkliniek in Den Bosch heeft zich ontwikkeld tot een multidisciplinair specialistisch centrum dat succesvol zorg biedt aan patiënten met complexe chronische pijn en pijnvermoeidheidsproblemen. Een van de patiënten die baat vond bij de zorg die Revalis Pijnkliniek biedt is Anne Barten (37) uit Tilburg.

Revalis bleek door de complete aanpak een schot in de roos 

Anne, moeder van kleuter Mees en al bijna acht jaar gelukkig samenwonend met vriend Tomas, werkt als gespecialiseerd verpleegkundige in een groot ziekenhuis. Een pittige baan, zeker als zich de eerste verschijnselen openbaren van ernstige vermoeidheid, pijn en tintelingen in armen handen nek en schouders met daarnaast een gevoel van instabiliteit. Patiënten met pijn zijn ook vaak uitgeput en vermoeid. 

‘Ik heb wel eens gedacht; hoe kom ik in hemelsnaam de dag door!’

Anne: ,,De klachten waren na verloop van tijd zo ernstig dat ik niet meer in staat was tot normaal dagelijks functioneren, laat staan werken. Het waren vaak echt donkere dagen waarin ik me niet alleen afvroeg; hoe kom ik in hemelsnaam de dag door, maar ook erg somber was over de toekomst, zo uitzichtsloos was het. Ik consulteerde in die tijd misschien wel 25 verschillende behandelaars. Van internisten tot neurologen en van psychologen tot deskundigen in de alternatieve geneeskunde. Na vaststelling van de diagnose zou cognitieve gedragstherapie misschien wat uitkomst kunnen bieden. Ik moest echter geruime tijd wachten alvorens van deze therapie gebruik te kunnen maken. Tijd die ik niet had. Mijn bedrijfsarts zette me toen op het spoor van Revalis in Den Bosch. Ik besloot mezelf aan te melden.”

Verstand op nul

,,Kort daarop werd ik gebeld door Revalis”, vervolgt Anne. ,,De aanvraag was ontvangen en mijn intake zou op korte termijn plaatsvinden. Na het jarenlang ondervinden van extreme vermoeidheid en chronische pijn, waardoor ik fysiek gezien nauwelijks meer tot iets in staat was, leek Revalis mijn enige redmiddel. Er was maar één manier om daarachter te komen: verstand op nul, blanco erin stappen. Mijn aandacht volledig gericht op de revalidatie, vol goede moed maar zonder enige verwachting. Voordat ik het wist stond de datum van aanvang voor mijn tien weken durende revalidatietraject in mijn agenda. Ik kon mijn geluk niet op. Een gevoel van hoop en vertrouwen was er opeens weer.”  

Doorbreken

En dat goede voorgevoel kwam uit. Anne zit nu hier ’even’ haar succesverhaal te vertellen, maar kan het zelf nog maar nauwelijks bevatten. Anne: ,,Ik heb mijn traject bij Revalis een maand geleden afgerond. Het was een intensieve reis, maar o wat heb ik veel geleerd en bereikt. Wat nog nooit iemand écht gelukt was, heeft het fijne, betrokken team van Revalis mij geboden. Fysieke stap-voor-stap belasting onder zeer deskundige begeleiding. Diepgaande, verhelderende en soms ook moeilijke gesprekken met o.a. psychologen en fysiotherapeuten. Inzicht krijgen, leren doorbreken, zoeken naar kwaliteit, keuzes maken, afbakenen en antwoorden vinden op belangrijke vragen. Juist díe combinatie zie ik als de kracht van Revalis, dat mij met andere ogen naar dingen heeft laten kijken.”

Leren met klachten om te gaan

,,Ik heb geleerd hoe met mijn klachten om te gaan en daarnaast weer wat vreugde toe te voegen aan mijn leven: dingen die voor mij belangrijk zijn en waar ik nieuwe energie uit haal. Ik heb enkel nog ’mindere’ dagen. Ik weet dan wat ik moet doen of laten. Ik kan weer normaal functioneren: geniet van mijn gezin kan zelfs weer hardlopen en een mountainbike gekocht waarop ik wil gaan fietsen.  Ook heb ik zicht op een nieuwe baan. Het is bizar hoeveel er veranderd is sinds mijn traject bij Revalis. Ik ben er ontzettend blij mee. En ja, natuurlijk vind ik alles best wel spannend. Benieuwd of drie dagen werken per week gaat lukken en goed kan blijven zorgen voor mezelf en mijn gezin, kan blijven sporten en ontspanning kan blijven opzoeken. Maar nu weet ik pas écht hoe belangrijk dit alles voor me is en waarvoor ik dit doe. Ik keer weer terug in de maatschappij. Ik ga ervan genieten!”
(Om privacy redenen en op verzoek van betrokkene zijn fictieve namen gebruikt.)

Drie factoren van invloed bij pijnklachten

Bij Revalis Pijnkliniek is aandacht voor drie factoren die van invloed zijn bij pijnklachten, namelijk lichamelijke, psychische en sociale factoren. Wilt u weten wat Revalis voor u kan betekenen? Neem dan hieronder vrijblijvend contact met ons op, vraag een kosteloos advies gesprek aan, of kom naar een voorlichtingsbijeenkomst over chronische pijn.

Meer Patientenverhalen

Neem contact op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
Revalis Clinics