Chronische rugklachten

Wist u dat 25-30% van de Nederlandse bevolking lage rugklachten heeft? De meeste rugklachten komen voor bij mensen tussen 35 en 55 jaar. Rug en nekklachten staan boven aan als het gaat om de top drie van de duurste aandoeningen in Nederland (RIVM 2005).

Naast de grote ziektelast en dreiging ten aanzien van mogelijk verlies van werk en inkomen voor de patient vormen rugklachten zo door medische kosten, werkverzuim en arbeidsongeschiktheid een groot maatschappelijk economisch probleem.

VERSCHILLENDE SOORTEN RUGKLACHTEN

Lage rugpijn wordt ingedeeld in specifieke en a-specifieke rugpijn. Bij slechts 10 procent van de rugpijnklachten vindt men een aanwijsbare anatomische oorzaak zoals een hernia, kanaalvernauwing, wervelafglijding, wervelfractuur, infectie, reuma of een tumor. De meest bekende specifieke rugklacht is de hernia. Dit is een uitstulping van een tussenwervelschijf die tegen een zenuw aandrukt en zo pijn in de bil of been veroorzaakt. Bij 90% van de mensen kan geen aanwijsbare oorzaak worden  vastgesteld. Ook rontgenfoto’s en MRI-scans kunnen niet altijd uitsluitsel geven. Deze rugklachten noemen wij a-specifieke lage rugklachten.

Onder aspecifieke rugklachten kan worden verstaan een scheurtje in de tussenwervelschijf, een overrekt bandje, een bijna hernia, acute spit, pijn bij SI-gewricht, licht uitpuilende tussenwervelschijf (zonder pijn in bil en been) of slijtage van de tussenwervelschijven. Dit laatste is wel een medische diagnose, echter uit onderzoek is gebleken dat een groot percentage van de mensen boven de dertig versleten tussenwervelschijven hebben en slechts een klein percentage rapporteert pijnklachten in dat gebied. Hierdoor is het niet zeker dat versleten tussenwervelschijven ook daadwerkelijk de oorzaak zijn van de rugklachten die men kan ervaren.

OORZAKEN RUGKLACHTEN

Voor de aspecifieke rugklachten is geen medische oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen ontstaan deze rugklachten door een combinatie van belastingfactoren:

    • Fysieke factoren – verkeerde houdingen en bewegingen, lage fysieke belastbaarheid of geen goede balans tussen de dagelijkse belasting thuis of in het werk en de huidige fysieke belastbaarheid
    • Psychische of psychosociale factoren – door stress, angst of het niet lekker in je vel zitten kan er verhoogde spierspanning ontstaan die de belastbaarheid kunnen verlagen en/of klachten in stand kunnen houden.

CHRONISCHE RUGKLACHTEN

Wanneer uw rugklachten langer aanhouden dan 6 weken kunnen er steeds meer factoren mee gaan spelen die het herstel kunnen belemmeren en is er steeds meer sprake van chronische rugklachten. Duren uw klachten langer dan drie maanden en hebben eerdere behandelingen geen succes gehad dan adviseren we u een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Bel Revalis op 073-8200325. Ook kunt u het contactformulier invullen zodat wij u terug kunnen bellen.